Piękny poranek za oknem, a w kuchni pachnie moim omlecikiem. Już szybko zdradzam jak go zrobić.
Skład:
1 jajko - 70 kcal
20g serka ricotta - 26 kcal
20g jogurtu naturalnego - 12 kcal
10g otrębów - 26 kcal
10g mąki - 33 kcal
Wszystko razem mieszamy i dodajemy szczyptę soli.
Na suchej patelni podsmażamy nasze ulubione dodatki, w moim wypadku było to:
15g szynki - 20kcal
2 plastry pomidora - 3 kcal
10g pieczarki - 2 kcal
10 g brokuła - 3 kcal
6g mozzarelli - 16 kcal
Wyszło tak:
Kaloryczność "talerzyka": 214 kcal
Nie powiem, że jest to najsmaczniejsza potrawa jaka jadłam. Natomiast jest małokaloryczna, sycąca i na śniadanie idealna.
Uwielbiam połączenie brokułów i serów... ten omlet musi być dobry... ale kiedy ma więcej niż "6g" mozzarelli i 10g brokuła toż to nawet jeden bukiecik nie jest Oo
OdpowiedzUsuńNo niestety nie ma tak za wiele brokułka, ale i tak w smaku był wyczuwalny.
OdpowiedzUsuńlubię takie wytrawne omlety, szczególnie na kolację, ale dodaję do nich zdecydowanie więcej dodatków:)
OdpowiedzUsuńTeż bym dała, ale to kcal muszę liczyć :((
OdpowiedzUsuńOmlety z dodatkami zawsze świetnie się sprawdzają. :) Mniam :)
OdpowiedzUsuń