Ryż z cynamonem z niespodzianką!

Czas na kolejny przepis wraz z testem przypraw od firmy Royal Brand.

Dziś cynamon w roli głównej! :)

A jak cynamon to i ryż.

Składniki:

  • 60g serka czekoladowego
  • 50g ryżu
  • 2 łyżeczki musu z winogron
  • Cynamon 
  • 2 łyżki mleka


Ryż gotujemy na miękko (po ugotowaniu dodaję 2 łyżki mleka, aby się wchłonęło), wykładamy do miseczki na dno. Wkładamy serek, przysypujemy resztą ryżu. Bierzemy talerzyk i przykrywamy nim nasze pyszności. Przekręcam i mamy ładny stożek z niespodzianką w środku. Polewamy musem i posypujemy cynamonem.



O cynamonie:

Bardzo ważną rzeczą, o której na wstępie trzeba powiedzieć jest fakt, że ma obniżoną zawartość kumaryny. Kumaryna to taki specyfik, który może spowodować marskość wątroby. Także jeśli kochasz cynamon tak jak ja, jesz go sporo - wybieraj ten o obniżonej zawartości kumaryny.

Ten od firmy Royal Brand pachnie nieziemsko! Przyznam, że używałam nieco innego, zawsze sypałam go sporo, bo czułam "niedosmak" w potrawie. Jak widać na zdjęciu i tym razem nie żałowałam. Posypałam za dużo wystarczyłaby odrobinka. Smak bardzo wyrazisty, zapach również. Idealnie łączy się z ryżem i moimi ukochanymi placuszkami otrębuszkami!

Kolejny produkt, który będzie u mnie gościł w kuchni. Nie jest tani, ale przeliczając to na wydajność chyba jednak opłaca się bardziej ten z Royal Branda. Sypiemy go mniej, a efekt i tak mamy znacznie bardziej wyrazisty. No i ta KUMARYNA! Nie zapominajcie o tym! 


Zapraszam na stronę producenta: Royal Brand

Orcia

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam ryż z cynamonem i rodzynkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie podane :) smakowicie wygląda..kocham taki ryż mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale dawno nie jadłam ryżu na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham cynamon, apetyczny ryż! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mam takie silikonowe foremki; kładę na patelnię, wlewam ciasto i od razu mam takie kształtne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Twój ryz z niespodzianka porywam! :) taki pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ryż z cynamonem i sam cynamon. To smak mojego dzieciństwa ;). Ale polecam Ci też ryż z budyniem - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam! Zjadłabym sobie teraz misieczkę takiego ryżu :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, gdy zostawisz ślad po sobie. A jeszcze fajniej jak dodasz do obserwowanych. :)