Mam małe zaległości względem bloga, tak że szybko nadrabiam.
Składniki:
Kapusta
1 nieduża główka kapusty.
Łyżka masła
Łyżka mąki
Natka pietruszki
Szczypiorek
Woda
Cytryna
Sól i pieprz
Placki
3/4 opakowania ryżu
jedna marchewka
odrobina selera
1/4 cukini
jajko
łyżka bułki tartej
łyżka masła
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy noże, wrzucamy do garnka podlewamy wodą dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy pozostałe składniki. Mąkę warto przepalić na suchej patelni przed dodaniem.
Aby powstały nam smaczne placuszki gotujemy ryż wg zaleceń producenta, trzemy marchewkę, selera i cukinie na tarce o średnich oczkach. Selera nie powinno być za wiele, po starcu maksymalnie łyżka. Ma bardzo intensywny smak, a nie chcemy placków selerowych tylko warzywne. Wbijamy jajko, dodajemy ugotowany ryż i bułkę. Wyrabiamy ręką, jeśli nie będzie chciało się Wam lepić w kotlety dodajcie jeszcze bułki tartej. Formujemy kotleciki i smażymy na łyżce masła.
Smacznego!
O mnie
Orcia - trzydziestolatka, warszawianka, miłośniczka życia i książek.
kunegudnaorciowa@gmail.com
uwielbiam młodą kapustę :)
OdpowiedzUsuńco do placków warzywnych wyglądają bardzo apetycznie ;)
pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
fajny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuń