Polędwiczka z kurkami w śmietanie

Orcia wraca do żywych! Troszkę lepiej się czuję, co oznacza tyle, że zaczęłam znów kucharzyć.

Dziś męska część mojego domostwa wybrała się na ryby, alleluja niech jadą z Bogiem! Będę miała spokój :P

Babski dzień, to i w kuchni czary mary! Mniam!

Na obiad polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowo-śmietanowym.

Składniki:


  • Jedna polędwica wieprzowa
  • 200 g kurek 
  • Pół cebulki
  • Pół szklanki śmietanki 30%
  • Przyprawy


Przygotowanie:

Polędwicę kroimy na 2 cm kawałki i lekko ugniatamy. Mięsko się spłaszczy i o to chodzi. Obsmażamy z obu stron po 5 minut. Odkładamy na talerzyk. Na tłuszcz, który został z mięsa podsmażamy cebulkę, następnie kurki. Nie krócej niż 15-20 minut. Zalewamy śmietanką i dusimy 5 minut, po czym dodajemy mięso i zostawiamy na małym ogniu kolejne 5 minut. Gotowe!

Ja podałam z sałatą rzymską i łyżką kaszy gryczanej. Nie jest to danie fit, ani "na diecie", ale po mojej chorobie mam zachciewajki. ;)







Orcia

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

2 komentarze:

Będzie mi bardzo miło, gdy zostawisz ślad po sobie. A jeszcze fajniej jak dodasz do obserwowanych. :)