Retrowarzywa - blogerzy piszą.






Retrowarzywa

Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz
autorzy bloga Gotowaniezpasja.pl



W czerwcu,nakładem wydawnictwa Samo Sedno, ukazała się wyjątkowa książka kulinarna - „Retrowarzywa”! 105 oryginalnych przepisów zilustrowano 105 autorskimi zdjęciami przygotowanymi specjalnie na potrzeby tej publikacji.

Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, autorzy bestsellera „Kipi kasza”, który sprzedał się już w 20 tys. egz., przygotowali ponad 100 nowych, pomysłowych przepisów z wykorzystaniem dawniej znanych, a dziś rzadko jadanych warzyw. Nowatorskie, smaczne i zdrowe propozycje wpisują się w ideę slow food i powrotu do korzeni polskiej kuchni. Jak przystało na książkę o warzywach, blisko trzy czwarte przepisów to dania bezmięsne.

Pod nóż poszło siedem zapomnianych lub sporadycznie wykorzystywanych warzyw: burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur.

Paweł Łukasik - technolog żywienia, a prywatnie pasjonat gotowania. Odpowiada za część merytoryczną, gotowanie oraz przepisy przygotowane specjalnie na potrzeby tej publikacji.

Grzegorz Targosz - fotograf, absolwent Otwartego Studium Fotografii Politechniki Krakowskiej, laureat w Ogólnopolskim Konkursie dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych, autor wszystkich zdjęć w książkach „Retrowarzywa” i „Kipi kasza”.

Obaj prowadzą blog kulinarny „Gotowanie z Pasją" (Gotowaniezpasja.pl) udowadniając, że męska kuchnia może być kreatywna, zdrowa, lekka i wysmakowana także wizualnie.  Swoją pasją go gotowania dzielili się już niejednokrotnie w programie „Dzień Dobry TVN” lub w audycjach radiowych – przez 1,5 roku w jednej z krakowskich rozgłośni radiowych prowadzili cotygodniowy program kulinarny „Na wolnym ogniu”. Publikują swoje przepisy w ogólnopolskich magazynach, takich jak: „Moje Gotowanie”, „Miasto Kobiet”, „Moda na Zdrowie”, „KUKBUK”, a w krakowskim radio KRK.FM prowadzili kulinarne pogaduchy w audycji „Na wolnym ogniu". W maju 2015 roku nakładem Samo Sedno ukazała się w całości przygotowana i opracowana książka kulinarna „Kipi Kasza”.

Przykładowe dania (wybrane z rożnych części książki) to:
- Hummus buraczany
- Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym
- Lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami
- Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami
- Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem
- Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową
- Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową
- Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką
- Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami
- Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto
- Pasternak panierowany z sosem chrzanowo-kurkumowym z płatkami chabru i nagietka
- Miodownik z pasternakiem
- Sushi z marynowaną brukwią
- Pikantna zupa krem z brukwi i dyni z prażonymi płatkami migdałów
- Kotlety z brukwi na maślakach z nektarynką
- Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych
- Sernik z topinamburem i kasztanami
- Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym





Orcia Kochanowska

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, gdy zostawisz ślad po sobie. A jeszcze fajniej jak dodasz do obserwowanych. :)