Ciasto jagodowe o niskim indeksie glikemicznym





Dziś przepis na ciasto, które śmiało (acz z umiarem) mogą skosztować osoby z insulinooporności. Od niedawna wiem, że sama należę do tego grona i moja kuchnia ostatnio musi przeżyć moje eksperymenty. Tymi udanymi będę się dzieliła.

Ciasto jagodowe i NISKIM INDEKSIE GLIKEMICZNYM.

Składniki:

  • 4 jajka
  • Szklanka mąki owsianej pełnoziarnistej (u mnie bezglutenowa - nie wiem czy nie każda mąka owsiana jest pozbawiona glutenu).
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 30 g masła klarowanego
  • 1 łyżeczka (u mnie z czubkiem)
  • Garstka jagód
  • 4 kostki czekolady 75%
  • Wiórki kokosowe, pół  garstki - do posypania.


Przygotowanie:
Jajka rozdzielam na białko i żółtko.
Białko ubijam na sztywno.
Do żółtek dodaję rozpuszczone masło klarowane (nie gorące).
Wsypuję ksylitol i mąkę owsianą pełnoziarnistą, proszek do pieczenia do żółtek i miksuję, aż powstanie spójna masa. Powoli oddaję białka i przyznam się, że bezczelnie dalej miksowałam mikserem, zamiast łyżką.
Tak przygotowaną masę wylałam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na górze posypałam garstką jagód + powciskałam pociętą czekoladę. Na sam koniec rzuciłam trochę wiórek kokosowych.
Piekłam 35-40 min w piecu 180 stopni z termoobiegiem.

Wg mnie mega smaczne, będzie smakowało również osobom zdrowym! :)



Orcia

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, gdy zostawisz ślad po sobie. A jeszcze fajniej jak dodasz do obserwowanych. :)