03.09.2012r - Serek domowej roboty

Dziś mam totalnego lenia kulinarnego, obiad zjadłam wczorajszy. Na kolację galaretkę z owocami.

Żeby nie wyjść na nieroba, zrobiłam świetny serek!

Składniki:
3 litry mleka wiejskiego - takiego niepasteryzowanego - prosto od krowy.

Przygotowanie:
Ostawiamy mleko, żeby zrobiło się zsiadłe. Ja lubię serek chudy, dlatego ściągam śmietanę, która się zbiera.
Gdy mamy mocno zsiadłe mleko, ogrzewamy go na bardzo wolnym ogniu. Ważne jest to, żeby temperatura była niska, a proces trwał dłużej. Wtedy mamy gwarancję, że serek nie zgorzknieje. Gdy odwarstwi się serwatka i ser, przelewamy zawartość garnka przez durszlak przykryty szmatką. Wszystko zostawiamy ma godzinę, żeby się odsączyło. U mnie po godzinie wygląda to tak:


Następnie, wszystko pakuję w specjalnie przygotowaną pieluchę tetrową, zszytą w trójkąt. Zawiązuję, zostawiam w lodówce do rana. Rano będzie piękny uformowany w trójkąt serek. Aby lepiej wyglądał, należy postawić na nim deskę czymś dociśniętą. Będzie troszkę spłaszczony i podobny do tego dostępnego w sklepach.




Orcia Kochanowska

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

6 komentarzy:

  1. dodam, że 100g serka ma około 80kcal. Wszystko zależy od mleka jakiego użyjemy.

    OdpowiedzUsuń
  2. To jak mniemam jest po prostu biały ser, który uwielbiam ;) Dodaję do obserwatorów i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak to zwykły biały ser. Tylko że zrobiony w domowych warunkach. I można go troszkę podczas robienia zmodyfikować, np. dodać czili. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam serki! ;)) Domowej roboty musi być pyszny ;) Ostatni raz taki robiłam wieki temu, wiec chyba muszę ponowić te działania ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Helko - jest bomba! Bynajmniej nie kaloryczna! Smakuje jak taki robiony przez babcie, ja nie czuję różnicy.

    OdpowiedzUsuń
  6. sernik pierwsza klasa, skusiłabym się na kawałek!:)

    będzie serwowany w stołówce? jestem pod wrażeniem! gratuluje!! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, gdy zostawisz ślad po sobie. A jeszcze fajniej jak dodasz do obserwowanych. :)