Szpinakowo-ziemniaczany RAJ!

Dziś tematem przewodnim mojego obiadu jest szpinak i ziemniaki! Pyszne połączenie niedoceniane przez ludzi!

Przez pojęcie porcja trzeba rozumieć 1 placuszek. 

  
Składniki:

  • 200g szpinaku mrożonego w liściach
  • 150g ugotowanych i przetartych ziemniaków
  • 2 jajka
  • łyżka śmietany 18%
  • 40g mąki
  • 15g otrąb pszennych
  • Pomidory 
  • 30g sera typu feta
  • Gałka muszkatołowa
  • Czosnek
  • Sól
  • Pieprz
  • 5mln oleju
Przygotowanie:

Szpinak roztapiam na 2 łyżkach wody, gdy już gotowe dodaję: ser feta, przyprawy, jedno jajko ugotowane na twardo i uprzednio starte na tarce. Chwilę gotuję. Dodaje przyprawy. Wyłączam gaz, dodaje rozbełtane surowe jajko z łyżką śmietany. 

Z 2 małych pomidorów, robię koszyczki, w które wkładam przygotowany szpinak. Wstawiam do pieca na 15 minut.

Pozostałą część szpinaku, mieszam z ugotowanymi i przetartymi ziemniakami. Dodaję mąkę i otręby. Formując małe placuszki smażę na tłuszczu.





Wiadomo jeśli szpinak, to musi być i gałka muszkatołowa.

Do potrawy użyłam gałki firmy Royal Brand. 

Zapach przy ścieraniu był niesamowity. Natychmiast przywiódł na myśl wspomnienia babcinego domowego pasztetu. W smaku lekko wyczuwalny, taki jak powinien być. Dla mnie bomba!





Przyznaje bez bicia, zawsze używałam takiej już sproszkowanej - błąd. Świeżo starta pachnie i smakuję obłędnie!

Orcia Kochanowska

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

4 komentarze:

  1. bardzo mi się to podoba :) pyszotka

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne te kotleciki, smaczne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Testowanie pieczywa chrupkiego, szybko sie zgłaszajcie :

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=355956701159563&set=a.239340092821225.58224.220033251418576&type=1&theater

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, gdy zostawisz ślad po sobie. A jeszcze fajniej jak dodasz do obserwowanych. :)