Dziś tematem przewodnim mojego obiadu jest szpinak i ziemniaki! Pyszne połączenie niedoceniane przez ludzi!
Przez pojęcie porcja trzeba rozumieć 1 placuszek.
- 200g szpinaku mrożonego w liściach
- 150g ugotowanych i przetartych ziemniaków
- 2 jajka
- łyżka śmietany 18%
- 40g mąki
- 15g otrąb pszennych
- Pomidory
- 30g sera typu feta
- Gałka muszkatołowa
- Czosnek
- Sól
- Pieprz
- 5mln oleju
Przygotowanie:
Szpinak roztapiam na 2 łyżkach wody, gdy już gotowe dodaję: ser feta, przyprawy, jedno jajko ugotowane na twardo i uprzednio starte na tarce. Chwilę gotuję. Dodaje przyprawy. Wyłączam gaz, dodaje rozbełtane surowe jajko z łyżką śmietany.
Z 2 małych pomidorów, robię koszyczki, w które wkładam przygotowany szpinak. Wstawiam do pieca na 15 minut.
Pozostałą część szpinaku, mieszam z ugotowanymi i przetartymi ziemniakami. Dodaję mąkę i otręby. Formując małe placuszki smażę na tłuszczu.
Wiadomo jeśli szpinak, to musi być i gałka muszkatołowa.
Do potrawy użyłam gałki firmy Royal Brand.
Zapach przy ścieraniu był niesamowity. Natychmiast przywiódł na myśl wspomnienia babcinego domowego pasztetu. W smaku lekko wyczuwalny, taki jak powinien być. Dla mnie bomba!
Przyznaje bez bicia, zawsze używałam takiej już sproszkowanej - błąd. Świeżo starta pachnie i smakuję obłędnie!
Ale cudny nagłówek ;)
OdpowiedzUsuńbardzo mi się to podoba :) pyszotka
OdpowiedzUsuńBardzo fajne te kotleciki, smaczne połączenie:)
OdpowiedzUsuńTestowanie pieczywa chrupkiego, szybko sie zgłaszajcie :
OdpowiedzUsuńhttps://www.facebook.com/photo.php?fbid=355956701159563&set=a.239340092821225.58224.220033251418576&type=1&theater