Kebab - w wersji prawie zdrowej

Dziś naszła mnie z rana ochota na coś mega! KEBAB!

Wczoraj w sklepie z pieczywem kupiłam taką duuużą trójkątną pitę. Dziś zrobiłam z niej pożytek na śniadanie.

Składniki:
1 podudzie z kurczaka ( z wczorajszego obiadu)
Pita
Pomidor
Jogurt
Czosnek
Przyprawy(Curry koniecznie)

Podudzia wczoraj piekłam dla moich panów. To co niezjedzone, przenocowało w lodówce, tłuszcz stężał i mogłam ładnie wyciągnąć to co najlepsze czyli mięsko, skórkę wywaliłam do kosza na śmieci. Na patelnie z odrobiną wody, pokroiła mięsko z kurczaczka, dodałam przyprawy, które lubię.

Pitę zapiekłam na chrupiąc z obu stron. Do jogurty gęstego dodałam zioła i czosnek. W ten sposób mamy gotowe wszystkie składniki, które nakładamy w pitę.


Pamiętaj, że:
  • Zioła i przyprawy bez sztucznych dodatków, ułatwiają trawienie. 
  • Mięsko z kurczaka, może zawierać niesprzyjające w diecie hormony, uważaj z jakiego źródła kupujesz drób.
  • Chude mięso to głównie proteiny, do spalenia którym organizm potrzebuję 2 razy więcej energii niż do spalenia węglowodanów.
  • Jeśli masz ochotę zjeść kebab na mieście, wybierz ten z na cienkim cieście i sosem jogurtowym a nie majonezowym.



Orcia Kochanowska

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

1 komentarz:

  1. oprawie? nie wiele mu brakuje, jedynie jak dla mnie to zrobić pite z mąki razowej i byłby ideał:D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, gdy zostawisz ślad po sobie. A jeszcze fajniej jak dodasz do obserwowanych. :)