Wczoraj w sklepie z pieczywem kupiłam taką duuużą trójkątną pitę. Dziś zrobiłam z niej pożytek na śniadanie.
Składniki:
1 podudzie z kurczaka ( z wczorajszego obiadu)
Pita
Pomidor
Jogurt
Czosnek
Przyprawy(Curry koniecznie)
Podudzia wczoraj piekłam dla moich panów. To co niezjedzone, przenocowało w lodówce, tłuszcz stężał i mogłam ładnie wyciągnąć to co najlepsze czyli mięsko, skórkę wywaliłam do kosza na śmieci. Na patelnie z odrobiną wody, pokroiła mięsko z kurczaczka, dodałam przyprawy, które lubię.
Pitę zapiekłam na chrupiąc z obu stron. Do jogurty gęstego dodałam zioła i czosnek. W ten sposób mamy gotowe wszystkie składniki, które nakładamy w pitę.
Pamiętaj, że:
- Zioła i przyprawy bez sztucznych dodatków, ułatwiają trawienie.
- Mięsko z kurczaka, może zawierać niesprzyjające w diecie hormony, uważaj z jakiego źródła kupujesz drób.
- Chude mięso to głównie proteiny, do spalenia którym organizm potrzebuję 2 razy więcej energii niż do spalenia węglowodanów.
- Jeśli masz ochotę zjeść kebab na mieście, wybierz ten z na cienkim cieście i sosem jogurtowym a nie majonezowym.
oprawie? nie wiele mu brakuje, jedynie jak dla mnie to zrobić pite z mąki razowej i byłby ideał:D
OdpowiedzUsuń