Placki z cukinii z kozieradką
Dziś na śniadanie chcę Wam zaserwować placki z cukinii z kozieradką, jogurtem i rzeżuchą. Pyszne i zdrowe.
Składniki:
Cukinia
Troszkę mąki
Jajko
Ulubione przyprawy
Kozieradka
Jogurt gęsty
Rzeżucha
Przygotowanie:
Cukinie myjemy DOKŁADNIE (!), ścieramy na grubej tarce wraz ze skórą. Dodajemy jajko oraz mąkę (ilość trzeba dopasować do gęstości - ciasto powinno być jak na placki ziemniaczane). Doprawiamy przyprawami. Smażymy na suchej patelni chwilę, później przed podaniem zapiekamy jeszcze w piecu.
Kozieradkę prażymy na suchej patelni, tutaj cała sztuka aby nie przeprażyć i nie uprażyć za mało - bo będzie gorzka bardzo. Jeśli się utrafimy to nie odczujemy goryczy. Następnie miażdżymy ją w moździerzu. Na placek kładziemy odrobinę jogurtu, posypujemy kozieradką i rzeżuchom!
Pyszne i pożywne.
O kozieradce - słuchajcie, wiem, że nie każdy musi ją lubić - jest gorzkawa i ma posmak maggi. Natomiast robi w naszym organizmie wiele dobrego. Pomaga w chorobach wrzodowych, odbudowuję błonę śluzową układu pokarmowego. Ma właściwości przeciw zapalne i żółciopędne, rozkurczowe, poprawiające samopoczucie, żółciotwórcze, pobudzające wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego, wzmacniające, usprawniające wchłanianie pokarmów, regulujące wypróżnienia, pobudzające regenerację wszystkich tkanek, aktywujące hemopeozę (kozieradka to naturalny aktywator procesów wytwarzania krwinek), mlekopędne, moczopędne, przeciwalergiczne, anaboliczne
Także oczy i nos zatykamy i ku chwale ojczyzny raz dziennie 6g powinniśmy jej zjeść! KONIECZNIE!
Dodatkowo jest niezastąpiona jako maseczka do włosów.
Ja swoją mam od www.skworcu.pl
W bardzo przystępnej cenie: 1,99zł
Myślę, że warto. Ja nie znałam tej roślinki, podczas przygotowywania się do testów poczytałam i doszłam do wniosku, że chociażbym miała łykać ją i zapijać wodą, to będę ją spożywała bo jest MEGA zdrowa.
O mnie
Orcia - trzydziestolatka, warszawianka, miłośniczka życia i książek.
kunegudnaorciowa@gmail.com
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię gdy stosuje "obumierające" w naszej diecie przyprawy i dodatki! kiedyś stosowało się tego sporo...ludzie nie znali gotowych przypraw! inny poziom zdrowia i odporności... trzymaj tak dalej!
OdpowiedzUsuńTo prawda! Ja pierwszy raz słyszałam o kozieradce, nikt mi nie mówił, że coś takiego istnieje. Ze się używa i że jest pyszne i zdrowe!
Usuń