Polędwica wieprzowa z sosem kurkowym.

Obiadowo dziś w roli głównej występują: polędwica i kurki.

Składniki:


  • 400g polędwicy z wieprzowiny
  • 20g mrożone kurki
  • 100 ml śmietanki 30%
  • Troszkę masła prawdziwego
  • Zioła i przyprawy

  • Polędwicę najpierw marynujemy w ziołach i przyprawach (bez soli i pieprzu). 
  • Po 3 godzinach, na patelni grillowej zasmażamy, tak aby włókna się zamknęły i zachowała soczystość. 
  • W ten sposób przygotowaną porcję mięsa wstawiamy do pieca  w temperaturę 180 stopni na 40 minut, ale wcześnie posypujemy solą, obkładamy kawałkami masełka.
  • Kurki (ja miałam mrożone), podsmażamy na odrobinie masła, dodajemy wodę i dusimy 30 min, tak aby woda odparowała, dodajemy śmietankę, czekamy aż zgęstnieje. 
Gotowe. Polędwica wcale nie jest trudnym do przyrządzenia mięsem, a smakuje niesamowicie! 
Ja podawałam z ryżem gotowanym, brokułami, tartą marchewką i grillowaną cytryną :)


Smacznego.



Orcia Kochanowska

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

2 komentarze:

Będzie mi bardzo miło, gdy zostawisz ślad po sobie. A jeszcze fajniej jak dodasz do obserwowanych. :)