Składniki:
- 400g polędwicy z wieprzowiny
- 20g mrożone kurki
- 100 ml śmietanki 30%
- Troszkę masła prawdziwego
- Zioła i przyprawy
- Polędwicę najpierw marynujemy w ziołach i przyprawach (bez soli i pieprzu).
- Po 3 godzinach, na patelni grillowej zasmażamy, tak aby włókna się zamknęły i zachowała soczystość.
- W ten sposób przygotowaną porcję mięsa wstawiamy do pieca w temperaturę 180 stopni na 40 minut, ale wcześnie posypujemy solą, obkładamy kawałkami masełka.
- Kurki (ja miałam mrożone), podsmażamy na odrobinie masła, dodajemy wodę i dusimy 30 min, tak aby woda odparowała, dodajemy śmietankę, czekamy aż zgęstnieje.
Gotowe. Polędwica wcale nie jest trudnym do przyrządzenia mięsem, a smakuje niesamowicie!
Ja podawałam z ryżem gotowanym, brokułami, tartą marchewką i grillowaną cytryną :)
Smacznego.
Smacznego.
wygląda TAK smacznie, że pewnie kiedyś sobie zrobię <3
OdpowiedzUsuń