Kuchnia serwowała strąga z patelni z ryżowymi kuleczkami, mniam!
Składniki:
- Filet z pstrąga
- ryż
- 1 jajko
- trochę mąki
- woda
- przyprawy
- tłuszcz do smażenia kulek
- Filet podsmażamy na suchej patelni z ulubionymi ziołami.
- Ugotowany ryż mielimy trzykrotnie.
- W miseczce roztrzepujemy jajko, połowę dodajemy do zmielonego ryżu, przyprawiamy ulubionymi przyprawami, ja sosem sojowy.
- Do pozostałego jajka dodajemy odrobinę mąki i wody, aby powstało "ciasto pamierkowe".
- Z ciasta lepimy kulki, obtaczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu.
- Ja podałam polane sosem słodko-kwaśnym.
Kalorii pewnie ma sporo przez smażenie w głębokim tłuszczu, ale wiele togo nie zjadłam.
smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńsmakuje również :] Polecam
OdpowiedzUsuńkuleczki ryżowe narobiły mi niezłego smaka:) Fajny dodatek do każdego dania:)
OdpowiedzUsuńSą niesamowicie smaczne :) Takie chrupiące z góry i mięciutkie w środku.
Usuń