Zasady:
- W zabawie mogą brać osoby obserwujący bloga Orcia na diecie.
- Należy w komentarzu napisać jakie jest Twoje ulubione danie, którego porcja ma nie więcej niż 300 kcal.
- Na komentarze czekam przez 10 dni czyli do 25.04 do godziny 00:00
Upominkiem dla jednej z komentujących osób będzie książka:
Zapraszam do obserwowania, komentowania oraz do zaglądania na facebooka! :)
Trzeba będzie rozwiązać konkurs. Także zwycięzcą została: Paulina Rogóż. Bardzo proszę o wysłanie adresu korespondencyjnego do mnie na maila, tak abym mogła wysłać nagrodę! Gratulację!
o, konkurs, fajnie! :))
OdpowiedzUsuńDietetyczne grillowane paluszki z kurczaka – 2 porcje po 300 kcal
OdpowiedzUsuńSkładniki:
500 g fileta z kurczaka (dwa duże filety)
100ml ketchupu (niecałe pół szklanki)
pół łyżki vegety
pół łyżeczki curry
Przygotowanie:
Filety umyj i pokrój w paski. Ketchup wymieszaj z przyprawami i posmaruj nim paski kurczaka. Wstaw do lodówki na pół godziny. Grilluj około 15 minut (aż mięso będzie kruche).
Smacznego . ;)
nutinka112@gmail.com
Dietetyczny sernik na zimno
OdpowiedzUsuńPrzepis:
- 550g serka homogeniozowanego( tu naturalny, ale waniliowy też może być)
-2 banany
-1,5 łyżki żelatyny
-1/3 szklanki wrzątku
-1 łyżka kakao
-2 łyżki miodu
-sok z cytryny
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Do serka dodać miód i ostudzoną wcześniej żelatynę. Średniej wielkości miskę wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową. Banany pokroić w dość cienkie, długie paski, skropić z obudwóch stron sokiem z cytryny, włożyć na dno i boki miski. Na banany wlać połowę serowej masy, włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Do pozostałej części sera dodać kakao, wymiesząć i położyć na wcześniej schłodzoną część. Wyrównać powierzchnię i stawić do lodówki na całą noc. Na miskę położyć duży talerz, odwrócić ją i zdjąć. Delikatnie ściągnąć folię. Smacznego :) pozdrawiam oliwja23@gmail.com
O nie, to nie dla mnie;p
OdpowiedzUsuńAj ja w ogóle sie nie znam co ile ma kcal :(
OdpowiedzUsuńRyż pod pierzynką z warzyw i kurczaka (kolorowe danie):
OdpowiedzUsuń- ryż (30-50g),
- kurczak (ok.100g),
- papryka kolorowa (ok.50-80g),
- marchew (1 szt),
- pomidor (2 małe),
- kilka grzybków mun (do smaku),
- sól, pieprz, papryka słodka i 1 ząbek czosnek,
- por (kawałek bialej częsci)
- marynowane pędy bambusa,
Filet z kurczaka umyc i pokroić w kostkę, przyprawić do smaku. Ząbek czosnku zetrzec na tarce i wymieszać z kurczakiem. Usmazyć mięso bez oleju na złoty kolor. Paprykę i marchewkę pokroić w cieńkie paski. Pomidora sparzyć i obrać, rowniez pkroić w paski. Pora przekoić na pół i w paski. Warzywa wrzucić na patelnię i poddusić do miękkości podlewając wodą. Pod koniec, kiedy warzywa juz beda miękkie, dodać grzybki mun, pędy bambusa i wcześniej usmażone mięso. Calość jeszcze chwilę podsmażyć. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Smacznego ; )