Mateuszki - czyli orcinki ale po Mateuszowemu

Składniki:

  • 400g tartej marchewki
  • 20g otrąb pszennych
  • 100g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 1 łyżka miodu
  • 80 g konfitury - smak obojętny
  • 100 ml maślanki
  • 2 jajka

Do dekoracji:

  • 10 g cukru pudru


Przygotowanie:

  • Oddzielamy białka od żółtek, białko ubijamy na sztywną pianę.
  • Żółtka oraz pozostałe składniki (oprócz konfitury), mieszamy razem.
  • Do powstałej masy dodajemy białka i delikatnie mieszamy.
  • Nagrzewamy piec do 180 stopni.
  • W foremki do muffinek dokładamy po 1 łyżce masy, tak abyśmy mieli dno zakryte.
  • Następnie dodajemy po połowie łyżeczki konfitury i przykrywamy pozostałą masą.
  • Pieczemy około 45 minut.







Jedna porcja - jedna babeczka!

Orcia Kochanowska

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

2 komentarze:

  1. fajny przepis!:) Przyciąga mnie nazwa przepisu :P Mateuszki :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, gdy zostawisz ślad po sobie. A jeszcze fajniej jak dodasz do obserwowanych. :)