Baba ziemniaczana.
Składniki:
20 dag boczku wędzonego
cebula
5 sporych ziemniaków
3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
2 łyżeczki śmietany 12%
majeranek
sól
pieprz
odrobina oleju
Boczek kroimy w kostkę podsmażamy z cebulą. Ziemniaki obieramy, myjemy, trzemy jak na placki ziemniaczane. Dodajemy mąkę, przyprawy podsmażoną cebulę z boczkiem, śmietankę oraz żółtka z jajek. Z białek ubijamy sztywną pianę, którą należy stopniowo dodawać do masy ziemniaczanej. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju. Wylewamy powstałą masę pieczemy w piecu około 1godziny 20 minut w temperaturze 150 stopni C.
Smacznego! :)
Dużo o niej dobrego słyszałam ,ale nigdy jej nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńDla mnie to bardzo wyjątkowa potrawa. Taka mojej babci! :) Wcale nie jest taka mega tucząca, a pyszna bo smakuje dobrymi wspomnieniami.
Usuńwow:)
OdpowiedzUsuńchętnie bym skosztowała. :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam takiego dania, ale wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńpyszny przepis! Uwielbiam Kugla!! w moich stronach taką nazwę nosi to danie:) jest abslotutnie nr 1, rewelacyjnie smakuje na świeżym powietrzu - bo takie mam wspomnienia z mojego dzieciństwa i kugla serwowanego przez babcię na polu, tuż po "wykopkach". Sama bardzo często go piekę, oczywiście z niewielkimi modyfikacjami (żeberka/szynka lub filet z kurczaka zamiast boczku, dotąd nie ubijałam też painy tylko jajo w całości).
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Już kilka razy myślałam o tym, żeby zrobić taką babkę ziemniaczaną. Dzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam babkę ziemniaczaną na moim blogu również możesz ją znaleźć :)
OdpowiedzUsuńcudowna potrawa ! :)