Składniki (4 porcje):
(
do młodej kapusty)
- Młoda kapusta (0,5 główki)
- Masło
- Łyżka mąki
- Koperek
- Cytryna
Kapustę siekamy, dodajemy odrobinę wody, sól, pieprz - gotujemy do miękkości. Na koniec sok z cytryny wlewamy do miękkiej kapustki. Na łyżce masła, przesmażamy 2 łyżki mąki dodajemy do kapusty, chwilę gotujemy na wolnym gazie.
Młoda kapustka świetnie prezentuje się posypana koperkiem.
(Na ziemniaczki) - 4 porcje
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Zioła (rozmaryn, pieprz, bazylia, papryka słodka, papryka ostra wędzona - u mnie ta ze skworcu.pl)
Ziemniaki obieramy, myjemy - gotujemy do 60% miękkości (w osolonej wodzie), tak aby środek jeszcze był lekko surowy. Odcedzamy studzimy, kroimy paski. Wrzucamy na blaszkę. Polewamy oliwą i posypujemy ziołami. Wszystko razem lekko mieszamy, tak aby ta odrobina tłuszczu dobrze otoczyła nasze kawałeczki.
Zapiekamy w piecu przez jakieś 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
(Polędwica) - 4 porcje
- 2 polędwiczki wieprzowe, niezbyt duże.
- łyżka musztardy chrzanowej
- 2 łyżki oleju
- ząbek czosnku
- pieprz
- sól
Polędwiczki dzień wcześniej nastawiamy w marynacie z musztardy, ziół, przypraw i oleju. Uwaga sól dodajemy dopiero na koniec pieczenia.
Zamarynowane mięso obsmażamy ze wszystkich stron na patelni, po czym stawiamy do pieca na 40 minut w 180 stopni Celsjusza.
Ja piekłam ziemniaczki razem z mięskiem
Jeśli nie jest Ci straszny tłuszcz, to podczas pieczenia dodaj masła prawdziwego do mięsa. Dzięki temu nabierze niepowtarzalnego zapachu i smaku.
Pieczone ziemniaczki- pyszny klasyk :)
OdpowiedzUsuńTo fakt, klasyka! :)
Usuńjak ja uwielbiam młodą kapustę! muszę się uśmiechnąć do mamy :D ... robi najlepszą!
OdpowiedzUsuńMoją też zawsze mama robi, tą na zdjęciu też robiła. Ja resztę :)
UsuńTutaj takie smakowitości a ja jeszcze bez śniadania siedze :(
OdpowiedzUsuńTo trzeba szyyyybko nadrobić! :))
UsuńJakie smakowitości tu zawiatły, pychotka !
OdpowiedzUsuńMajówkowe obiadki ;)
Usuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie pyszności! :) Kaloryczne, ale smaczne.
Usuńwow, ale pycha! a zdjęcia działają na wyobraźnię!
OdpowiedzUsuń