Składniki (na 4 porcje):
Turbany:
200 g krewetek
100 g ugotowanego makaronu spaghetti
Parę liści szpinaku
Ulubione przyprawy
Sos:
4 pomidory
Zioła
Czosnek
Wykonanie:
Turbany:
- Makaron gotujemy do 70% miękkości.
- Krewetki obieramy tak aby nie miały ogonków.
- Marynujemy krewetki w ulubionych przyprawach, ziołach.
- Myjemy i suszymy szpinak.
- Rozkładamy folie spożywczą.
- Ugotowany makaron, nitka po nitce układamy przy sobie, tak aby utworzył spójną całość.
- Rozkładamy suchy szpinak na makaronie, następnie układamy po 1 - 2 krewetki.
- Zwijamy tak aby powstał turban.
- Zawijamy podwójnie w folie, należy pamiętać aby na końcach ją związać.
- Gotujemy przez 10 minut.
- Pozostałe krewetki grillujemy bez tłuszczu z ulubionymi przyprawami
Sos:
- Miąższ pomidorów oddzielamy od pestek. Gniazda nasienne wyrzucamy.
- Siekamy pomidory na drobne kawałki, dodajemy zioła i czosnek.
- Gotujemy na wolnym ogniu.
- Przecieramy przez sitko.
- Studzimy.
Propozycja podania:
Na talerzyk wylewamy łyżkę sosu, który rozprowadzamy na "około". Na sos, kładziemy wyjęty z foli lekko przestygnięty turban, obok kładziemy parę grillowanych krewetek.
Więcej o diecie w stylu paryskim znajdziecie tutaj: http://www.rebis.com.pl/rebis/public/books/books.html?co=print&id=K5763
Wpis bierze udział w akcji:
ciekawe i wyrafinowane :) super
OdpowiedzUsuńOryginalna pyszność :)
OdpowiedzUsuńniesamowicie eleganckie i nietypowe. intrygujące.
OdpowiedzUsuńAle ekstra, bym nie wpadła na to, że makaronem można obwinąć jedzenie ;)
OdpowiedzUsuń