- Ryż do sushi
- Ocet
- Sok jabłkowy
- Sałata
- Wasabi
- Łyżeczka majonezu
- Ogórek
- Surowy łosoś
- Łosoś sałatkowy
- Surmii
- Cukier
- Liście Nori
- Sos sojowy
- Imbir marynowany
Przepis na ryż:
Ja ugotowałam kilogram (mam 10 osób chętnych na to cudeńko). Ryż płuczemy w wodzie, aż będziemy mieć czystą wodę.
Wrzucamy do garnka, w którym nam nie przywrze. Zalewamy wodą ponad 4 centymetry nad ryż. Gotujemy bez mieszania. W chwili gdy zaczyna nam się gotować, mieszamy przykrywamy. Gotujemy na mały ogniu pod przykryciem. Gdy ryż mamy miękki kleisty, dodajemy ocet i cukier. Na moją porcję: 125 mln octu + 3 łyżki cukru.
Odstawiamy do ostygnięcia pod przykryciem.
Przygotowujemy na talerzyku:
Sałatę, surimii, łososia, ogórka.
Na osobnej miseczce wykładamy wasabi oraz majonez.
Na bambusowej macie rozkładamy liście norii i przygotowujemy miskę z wodą do moczenia rąk.
Na liściach układamy ryż do około 80% rozmiaru sushi.
O ja wygląda pysznie :) Ja w kuchniach świata kupuje przyprawę do ryżu w sushi więc polecam :D
OdpowiedzUsuńJaruś co to za przyprawa jest? Do ryżu się dodaje?
Usuńno właśnie- co to za przyprawa?
OdpowiedzUsuńpoproszę o dostawę takiego sushi!
OdpowiedzUsuńwręcz błagam! ;p
Och, podziwiam za domowe sushi! :))
OdpowiedzUsuńswietnie wygladaja :) tak estetycznie :)
OdpowiedzUsuńTeż robilam w domu sushi sle jak na razie wolę jak ktos mi je przygotuje :) Twoje wygląda bardzo ładnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Zostało jeszcze na dziś wieczór. Z koleżankami umówiłam się na granie w Rummikuba, popijanie wiśniowego winka i wcinanie sushi! :)
OdpowiedzUsuń